Gazdaság

Egyszerűsítené a cégek adminisztrációját a kormány

A vállalkozások adminisztrációs terheinek csökkentése és a hitelezők érdekeinek hatékonyabb védelme miatt módosítaná a cégeljárási törvényt a kormány.

Répássy Róbert, a közigazgatási és igazságügyi minisztérium államtitkára a javaslat expozéjában hangsúlyozta: a kormány fontos célja, hogy a vállalkozásokat és a magánszemélyeket érintő bürokratikus terheket felszámolja, és egyszerűsítse a hatósági eljárásokat.

Tájékoztatása szerint a módosítás biztosítja a jövőben a cégiratok teljes körű nyilvánosságát, így az abban szereplő magánszemélyek – általában a tulajdonosok – lakóhelyét is újra megismerhetővé teszi mindenki számára.

Mint mondta, jövő áprilistól a cégbejezést elutasító végzés elleni fellebbezési kérelmek elbírálása is elektronikus lesz. Emlékeztetett arra: az elsőfokú cégeljárás már 2008 óta elektronikusan folyik.

Az államtitkár közölte: az érintett intézmények technikai és pénzügyi nehézségei miatt nem lép hatályba a cégeljárási törvény azon tavaly elfogadott módosítása, mely szerint a cégbíróságnak a bejegyzés előtt egybe kell vetnie az iratokban szereplő lakóhelyet a lakcímnyilvántartásban szereplővel, és ha a kettő nem egyezik, akkor ez utóbbit kell bejegyeznie.

Répássy Róbert kitért arra: fél évvel elhalasztanák a bevezetését annak az eredetileg jövő év első napjától tervezett változtatásnak, mely alapján a csődeljárásban csak elektronikusan lehet kommunikálni a bírósággal, és a csődeljárásra vonatkozó kérelmet is csak elektronikusan lehetne benyújtani. Ezt azzal indokolta, hogy a bíróságok egyelőre nem tudnak megfelelni az elektronizált ügyintézési feltételeknek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik