Gazdaság

Az éves terv másfélszerese az államháztartási hiány

A tárca szerint biztonságosan tartható lesz a tervezett 3,8 százalékos hiány.

Az éves törvényi előirányzat 151 százalékára emelkedett november végére az államháztartás deficitje – derül ki a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) gyorsjelentéséből. Így a – helyi önkormányzatok nélküli – november havi hiány 172,0 milliárd forint.

Az első tizenegy hónap egyenlege azonban még nem tartalmazza a “bankadó” második részletéből decemberre várt közel 90 milliárd forintos bevételt, a távközlési, kiskereskedelmi és energetikai szektort érintő válságadók decemberi esedékességű, 161 milliárdos bevételeit, továbbá a decemberben időszerű társasági adó feltöltéseket. Az NGM szerint ezekkel a bevételekkel és a központi alrendszer kiadási lehetőségeit 100 milliárd forinttal csökkentő kormányintézkedés segítségével biztonságosan tartható a 2010-re tervezett 3,8 százalékos költségvetési hiány.

Az államháztartás – helyi önkormányzatok nélküli – deficitje november végén 1304,8 milliárd forint, ez az éves törvényi előirányzat 151 százaléka. 2009 azonos időszakában ez az arány 121,6 százalék volt. Ezen belül a központi költségvetés hiánya a 2009. november végi 124 százalékos arányhoz képest most az egész évre tervezett költségvetési hiány 154,5 százalékát teszi ki.

A kormány december 3-i határozata szerint a 2010-es költségvetési egyenleg teljesítéséhez szükséges intézkedésekről is döntött, amelynek eredményeként a kormány irányítása alá tartozó fejezetek költségvetési szerveinek, a fejezeti kezelésű előirányzatoknak, a társadalombiztosítási igazgatási szerveknek és az elkülönített állami pénzalapoknak a kiadási lehetősége 2010. évben 100 milliárd forintnál is többel csökkentek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik