Gazdaság

31 ezer hektár víz alatt a Közép-Tisza vidéken

152 kilométer hosszon elsőfokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el a Zagyva jobb partján.

Árhullám indult el a Felső-Tiszán az elmúlt két napban a Tisza vízgyűjtőin lehullott jelentős, néhol 30 millimétert meghaladó csapadék hatására – közölte a Közép-Tisza Vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (Kötikövizig) védelemvezetője.

Lovas Attila igazgató tájékoztatása szerint emiatt 152 kilométer hosszon elsőfokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el a Zagyva jobb partján, Jászberény és Újszász között, a bal partján, Jászberény és Szászberek között, valamint a Hortobágy-Berettyó jobb partján, Karcag és Túrkeve között. A Hortobágy-Berettyón tapasztalható gyors vízszintemelkedés miatt a folyó felső szakaszán várhatóan pénteken 18 órától másodfokúra növelik a készültséget.

A lehullott nagy mennyiségű csapadék, az áradó befogadók és a csatornák telítettségének emelkedése miatt péntek délelőtt harmadfokú belvízvédelmi készültséget rendeltek el a kisújszállási és a karcagi szakaszon. A ceglédi, jászberényi, jászkiséri, mezőtúri, kiskörei és kunhegyesi szakaszokon másod-, míg a cibakházi szakaszon elsőfokú készültség érvényes.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik