Gazdaság

Hitelszűke várható jövőre

Jövőre hitelszűke várható Magyarországon, amelynek következtében a nagyvállalatok könnyebben, a kkv-szektor és a lakosság nehezebben fog hitelhez jutni.

A hitelezési problémák oka a torz magyar vállalati piramis, hiszen egymilliárd forintnál nagyobb árbevételt csupán ötezer vállalkozás tud felmutatni, miközben 700 ezer vállalkozás működik, amelyek nagy része kényszer-, illetve önfoglalkoztató vállalkozás, ráadásul a szürke szférában tevékenykedik, így alig-alig hitelezhető – fejtette ki Kozma András, a Commerzbank vezérigazgatója.

A szakember a Világgazdaság konferenciáján hozzátette azt is, hogy az úgynevezett közép-vállalati szektor hiányzik, míg Ausztriában 250 ezer vállalkozást tartanak nyilván.

Ennek következtében a közvetítő rendszer, azaz a bankok erre a torz struktúrára épültek rá, az átlátható nagyvállalkozásokat részesítik előnyben, s nem mellesleg a hitelek többségénél túlbiztosítják a fedezetet.

Kozma András felhívta a figyelmet arra, hogy Magyarországon még mindig 130/100 a hitel/betét arány, azaz külföldi forrásokra szorulnak a pénzintézetek, amelyek jövedelmezősége erőteljesen romlott már 2010-ben is a gazdaság romló állapota és a 130 milliárd forint összegű, a világon a legmagasabb bankadó miatt.

Jövőre a bankoknál lévő magán-nyugdíjpénztárak jutaléka tűnhet el, ami tovább rontja a jövedelmezőséget – tette hozzá.

A nagyvállalatok mellett a kkv-szektor azon szereplői számíthatnak a bankok hiteleire, amelyeknek működése átlátható, tulajdonosaik nem offshore cégek, alkalmazottaikat nem minimálbéren jelentik be, s nem mellesleg régóta ugyanazzal a bankkal, bankokkal dolgoznak – jelezte a Commerzbank vezérigazgatója.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik