Gazdaság

Átpolitizálódott egy magánpénzügyi döntés

Nyolc magyar közgazdász a magánpénztári rendszerben maradásra biztat. A hírt azonban a helyén kell kezelni: nem pragmatikus befektetési tanácsról, hanem politikai nyilatkozatról van szó.

Nyolc ismert magyar közgazdász – Bauer Tamás, Békesi László, Bokros Lajos, Csillag István, Mihályi Péter, Petschnig Mária Zita, Simonovits András, Soós Károly Attila – közös nyilatkozatot írt alá, és juttatott el hírügynökségekhez hétfőn, amelyben többek között arra bátorították a magánnyugdíj-pénztárak tagjait: „Tartsanak ki a magánpénztárak mellett, ragaszkodjanak a sok-sok év alatt képzett megtakarításukhoz, öregkori megélhetésük biztos alapjához.”

Az egyik közgazdásszal sikerült beszélnünk a nyilatkozat megjelenése után, igaz, csak informálisan, nem pedig „nyilatkozóként”. Mint kiderült, a közös nyilatkozatot politikai jellegűnek kell tekinteni, nem pedig valamiféle mindenkinek szóló befektetési tanácsadásnak, bár az aláírók közgazdászok. Egy tiltakozó gesztusról van szó, nem pedig arról, hogy a magánrendszerben maradók feltétlenül jobban is járnának. Persze jól járhatnak, ha a következő kormány visszaállítja az eredeti állapotot, ám ez egy kockázatos egyéni stratégia – ismerte el az a tekintélyes, aláíró közgazda, akivel beszéltünk.

Mindenesetre nem biztos, hogy egy magánpénzügyi döntést érdemes érzelmi, pláne pártszimpátia alapon meghozni – a politikai vélemény vállalásának akadnak más, hatékonyabb módjai is: például civil szervezetek, mozgalmak szervezése, azokban részvétel, demonstrációk szervezése, s természetesen a választásokon való részvétel is ide tartozik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik