Gazdaság

Hatósági ára lesz a lakossági földgáznak

A törvény az új földgáz-árszabályozás bevezetésének első lépése.

Hatósági ára lesz a lakosságot ellátó egyetemes szolgáltatásban a hazai kitermelésű és az import földgáznak, valamint a jelenlegi 1,2 milliárd köbméter helyett legalább 600 millió köbméterre csökkenthető a biztonsági földgáz tartalék. Az erről szóló törvényt egy nap alatt fogadta el a parlament. A fideszes Rogán Antal által kezdeményezett törvénymódosítást az Országgyűlés 295 igen szavazattal, 52 nem ellenében hagyta jóvá. Az indítványt a kormánypártok mellett a Jobbik is támogatta, az MSZP és az LMP ellenezte.

A jövőben – a lakossági fogyasztókat jellemzően ellátó – egyetemes szolgáltatás esetében a hazai kitermelésű, valamint az import földgázforrások árát a Magyar Energia Hivatal javaslata alapján az energiapolitikáért felelős miniszter rendeletben állapítja meg. Az indoklás szerint ezzel biztosítható, hogy az egyetemes szolgáltatásban részesülő – a fogyasztási jellemzőikből fakadóan alacsonyabb alkupozícióval rendelkező – kisfogyasztók díjaiban is megjelenhessen a nyugat-európai gázpiacok alacsonyabb árainak kedvező hatása.

A szabályok szerint a földgáz-nagykereskedőnek és az egyetemes szolgáltatónak három napja lesz a törvény hatályba lépését követően, hogy módosítsák a köztük meglévő szerződést. A törvény rögzíti azt is, hogy “az egyes ágazatokat terhelő (…) különadót sem az egyetemes szolgáltatók, sem a földgázkereskedők nem háríthatják át a fogyasztókra”.

A törvény a kihirdetését követő napon lép hatályba.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik