Gazdaság

A jogbiztonság gyengülése semlegesíti az adócsökkentést

Az EU átlagánál gyorsabban, de a régiós országok többségénél lassabban fejlődik a következő két évben Magyarország - állítja a GKI.

A 2011. évi adóátrendezés biztosítja az államháztartási hiány 3 százalék alá csökkenését, de nem biztosítja ennek fenntarthatóságát, s hátrányos a gazdasági növekedés szempontjából – áll a GKI Gazdaságkutató Zrt.-nek az Erste Bank együttműködésével készült előrejelzésében.

A kutatók szerint a magyar gazdaság az idei 1 százalék után jövőre 2,5 százalék körüli ütemben bővül. Az új kormány adóintézkedései nem segítik a növekedést. A társasági adó mérséklése az ország tőkevonzó képességét javíthatja, de ezt a jogbiztonság gyengülése semlegesíti.

Az egykulcsos szja főleg a magas jövedelműeket kedvezményezi, akik vagy megtakarítanak, vagy az importot növelik. A “válságadók” viszont kifejezetten visszafogják az érintett ágazatok fejlesztéseit, a bankok hitelezési aktivitását – hangsúlyozzák a kutatók.

Az adóbevételek bővülése a nyugdíjpénztári vagyon felélésével együtt 2011-re biztosítja a GDP-arányos államháztartási hiány 3 százalék alá csökkentését, de a közpénzügyek mélyén egyensúlyi szempontból kedvezőtlen fordulat megy végbe.

A jövő évi árfolyam éves átlagban 270 forint/euró körül lehet, de a költségvetési politika negatív nemzetközi megítélése esetén ennél gyengébb forinttal kell számolni a GKI szerint.

A jegybanki alapkamat kedvező esetben is csak változatlan szinten marad a GKI szerint, figyelemmel az év során várhatóan meginduló nemzetközi kamatemelésre is. Gyengülő forint esetén viszont kamatemelés sem zárható ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik