Gazdaság

Nem bíznak az állami nyugdíjban a magyarok

Az elmúlt három évben tovább nőtt azoknak az aránya, akik nem bíznak az állami nyugdíjban - derült ki az AVIVA Életbiztosító felméréséből.

A magyarok több mint 80 százaléka nem számít arra, hogy majdani nyugdíja elegendő lesz a létfenntartáshoz. Ezzel párhuzamosan csökkent azoknak az aránya, akik szerint egyedül az állam felelőssége, hogy gondoskodjon a nyugdíjasokról.

Az AVIVA csoport által egész Európára évek óta elvégzett, a lakosság megtakarítási szokásait vizsgáló kutatás szerint a nyugdíjaskorban várható bevételi források közül a magyarok többsége – csaknem 40 százaléka – a rendszeres megtakarítással felhalmozott vagyont tekinti a legfontosabbnak.

Az egyharmaduk azt gondolja, hogy elegendő, ha akkor tesznek félre, ha van rá lehetőségük. Az ingatlanbefektetést is jó lehetőségnek tartja a megkérdezettek csaknem 10 százaléka.

A magyar lakosság nagyobb része úgy látja, hogy a következő 12 hónapban ugyanannyit, vagy még többet is félre tudni tenni nyugdíj céljára, mint eddig. Egyharmaduk azonban nyugdíjcélú megtakarítási ütemének csökkenésére számít.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik