Gazdaság

Gyorsítja a behajtást az APEH

Gyorsabb, keményebb lesz az adóhivatal.

Az APEH új informatikai hálózatot fejlesztett ki, amely segítségével a jövőben gyorsabban emelheti le a köztartozást felhalmozók számláiról a be nem fizetett adót – írja a Magyar Nemzet. A rendszer egy hónapja működik.

Az adóhatóság végrehajtási főosztályának vezetője a lapnak elmondta: a pénzintézeteknek törvényi kötelezettségük, hogy azonnal jelentsék, ha egy cég számlát nyit náluk. A magánszemélyekkel kapcsolatos információkat azonban az APEH eddig nehézkesen szerezte meg, papíron levelezett a bankokkal – tette hozzá Várszeghi György.

A magánszemélyek jelenleg 160 milliárd forinttal tartoznak az államnak. Az új rendszerrel a hivatal gyorsabban hajthatja be a köztartozásokat. Ha kiderül, hogy a polgár számláján egy fillér sincs, az APEH hamarabb rendelhet el más intézkedéseket, például a különféle vagyontárgyak lefoglalását. Még nem állnak kapcsolatban az összes bankkal, de a szakember bízik abban, hogy rövid időn belül valamennyi pénzintézet csatlakozhat az új informatikai hálózathoz.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik