Gazdaság

Pénzügyi segítséget kér Írország az EU-tól?

A BBC szombati jelentése szerint a dublini kormány előtárgyalásokba kezdett az Európai Unióval egy pénzügyi segélycsomagról.
Kapcsolódó cikkek

A brit közszolgálati média honlapján azt írta: az ír kormányból hivatalosan senki sem cáfolta a hírt. Elemzők szerint már nem az a kérdés, hogy kér-e uniós segítséget a szigetország, hanem, hogy mikor. Szakértők szerint Dublinnak 60 és 80 milliárd euró közötti összegre lenne szüksége.

Dublin egyelőre azt állítja, hogy nem folynak tárgyalások, az Európai Bizottság pedig nem kommentálta a híreket. Az eurózóna illetékesei ugyanakkor azt állították, hogy folynak a megbeszélések, és nagyon valószínű, hogy Írország pénzügyi segélyt kap. A Nemzetközi Valutaalap szombaton azt közölte, hogy hozzájuk nem érkezett ír kérés pénzügyi segítségre vonatkozóan.

Írországot rendkívüli módon megviseltre a gazdasági válság. 2008 óta összeomlott az ingatlanpiac: a házak, lakások ára 50-60 százalékkal esett vissza. Az államháztartási hiány a 12 százalékot is meghaladja. Dublin azt vállalta, hogy 2014-re három százalék alá csökkenti a deficitet. A helyzetet nehezíti, hogy ha az összeomlott ingatlanpiac miatti rossz hiteleket a hiányhoz számítják, akkor a deficit meghaladja a GDP 32 százalékát is. A kormány megszorítások bevezetéséről döntött, ám a gazdasági szakemberek attól tartanak, hogy ezek miatt tovább mélyül a recesszió a szigetországban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik