gdp
Gazdaság

Magasabb sebességi fokozatban a kelet-európai gazdaságok

Nagyobb sebességi fokozatba kapcsoltak a közép-kelet-európai régió országai a harmadik negyedévben, miközben az egész európai unióban lassult a növekedési ütem.

A legnagyobb növekedést a cseh gazdaság produkálta, a GDP 1,1 százalékkal bővült június-szeptemberben április-júniushoz képest. A cseh statisztikai hivatal adatai szerint éves összevetésben 3,0 százalékkal gyarapodott a GDP a második negyedévben.

Magyarországon éves bázison 1,6 százalékkal, negyedéves alapon 0,8 százalékkal nőtt a GDP 2010 harmadik negyedévében.

Szlovákiában 0,9 százalékra lassult a növekedés a harmadik negyedévben az április-június között mért 1,2 százalékról. Éves szinten 3,7 százalékra mérséklődött a bővülés 4,2 százalékról, de még ezzel is Szlovákiában volt a legnagyobb a növekedés az előző évhez képest.

Lengyelország statisztikai hivatala nem tett közzé GDP-adatot pénteken, a pénzügyminiszter szerint az idén 3,4 százalékra szökhet fel a növekedés üteme. A második negyedévben 3,5 százalékkal gyarapodott a GDP.

Az Európai Unió legszegényebb országának tartott Bulgária is kilábalt a recesszióból, a harmadik negyedéven 0,2 százalékkal nőtt a GDP az egy évvel korábbihoz, és 0,3 százalékkal az előző negyedévhez képest.

A régióban egyedül Romániában csökkent a hazai össztermék – 1,7 százalékkal negyedéves, és 2,5 százalékkal éves alapon -, de a zsugorodás a vártnál kisebb lett, és az országnak jó esélye van arra, hogy az év egészében mérsékeltebb lesz a csökkenés a vártnál.

Az euróövezetben és az egész Európai Unióban is 0,4 százalékra mérséklődött a GDP növekedési üteme június-szeptember között az előző negyedévhez képest, amikor még 1,0 százalék volt a bővülés.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik