Gazdaság

Növekedhet a nyugdíjjárulék

A befolyó pluszpénzből a legalább 40 év munkaviszonnyal rendelkező nők nyugdíjba vonulását fizetnék.

9,5 százalékról 10 százalékra emelkedne a munkavállalók által fizetett nyugdíjjárulék: a javaslat már a Parlament előtt van – hangzott el a péntek esti RTL Híradóban. A Fidesz már korábban megígérte, lehetővé teszi, hogy a nők 40 év munkaviszony után nyugdíjba mehessenek. Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője az RTL-nek azt mondta, elkötelezettek ezeknek az intézkedéseknek a bevezetése mellett, ehhez szükséges a nyugdíjjárulék fél százalékos megemelése.

A csatorna számításai szerint a fél százalékos emelés például havi 80 ezer forintos jövedelemnél azt jelenti, hogy az eddigi 7600 helyett 8000 forint nyugdíjjárulékot kellene fizetni. Az államkasszának ez havonta akár több mint egymilliárdot forint plusz bevételt jelentene.

A szocialisták nem értik, miért nem a különadókból teremtenek fedezetet a nők nyugdíjára: az ellenzéki párt szerint a kormány megpróbálta eltitkolni a járulékemelés tervét. Tukacs István MSZP-s országgyűlési képviselő szerint a kormány az intézkedést “fű alatt, lopva próbálja elfogadtatni, egy nagy salátába csomagolva”.

A járulékemelésről szóló javaslatot a Számvevőszéki és Költségvetési Bizottság nyújtotta be a Parlamentnek, az adótörvényekkel együtt szavazhatnak róla a képviselők

Ajánlott videó

Olvasói sztorik