Gazdaság

Radikális adócsökkentést sürgetnek a könyvelők

Az adóterhelés 2000-3000 milliárd forintnyi csökkentését és a vállalkozások adminisztrációs kiadásainak 25 százalékos mérséklését sürgetik a könyvelők.

A magyar gazdaságban az adóterhelés mértéke az uniós átlagnak felel meg, ám a bruttó hazai termékre (GDP) vetített 40,5 százalék több mint 10 százalékponttal magasabb a szlovákiainál és romániainál.

A magyar vállalkozások versenyképességének javítása érdekében évi 2000-3000 milliárd forinttal kell csökkenteni az adóterhelést, ami azonban még 5-6 évre elhúzva is csak a költségvetési kiadások radikális mérséklésével együtt lehetséges, és nem úszható meg társadalmi konfliktusok nélkül – mondta a csütörtökön megalakult Magyar Adótanácsadók és Könyvelők Szövetsége (MAX) frissen megválasztott elnöke, Zara László.

Nagy probléma a MAX szerint az adminisztrációs terhek mértéke: a 3,5 százalékos uniós átlagnál lényegesen nagyobb, a GDP 6,8 százaléka, csaknem 2000 milliárd forint. Ezt 25 százalékkal megvágva 2,5 százalékkal nőhetne a GDP – mondta Zara László. A vállalkozások adóadminisztrációval kapcsolatos kiadásai Magyarországon évente meghaladhatják a 900 milliárdot.

A MAX javaslatai szerint az uniós trendet követve több tízszázalékos tehercsökkentést kell végrehajtani a legkülönfélébb területeken, ami az adózásban magában foglalná egyes adófajták megszüntetését és összevonását, a kedvezmények és kivételek eltörlését, az adókulcsok számának csökkentését, az adatszolgáltatások párhuzamosságának felszámolását, továbbá nyelvészek bevonását az adótörvények megszövegezésébe.

Konkrétan javasolják, hogy a mikrotársaságoknak ne kelljen éves beszámolót készíteniük, ami uniós számítások szerint átlagosan 400 ezer forintba kerül. Ugyancsak jónak látnák, ha megszűnnének a bevallási és adatszolgáltatási csúcsidőszakok. Az szja-ban a tisztán egykulcsos, kedvezményeket és kivételeket nem tartalmazó megoldást indítványozzák, sőt, az egységes mértéket kiterjesztenék a társaságok jövedelmeire is.

Aktuális ügyben, a magánnyugdíj-pénztári befizetések költségvetésbe irányítása ügyében a MAX vezetői komoly indítási problémákról számoltak be. Eszerint a törvényt november 2-án hirdették ki, de sok cég addigra már elkészítette a bevallást az október 30-án zárult bérszámfejtés keretében, s a 3-án megjelent APEH-állásfoglalásból derült ki, hogy ezt meg kell ismételniük.

Súlyos problémákat látnak az adóigazgatás terén a könyvelők. Vadász Iván elmondta, hogy az APEH és a vámszervek összevonása miatti átszervezések okán az APEH hónapok óta áll, nincsenek ellenőrzések és kibocsátott határozatok. Ez nagy késedelmeket fog okozni az utóellenőrzések terén, és hatalmas bevételkieséssel jár – tette hozzá a MAX elnökségi tagja.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik