Gazdaság

Hatmilliárd forintos agrár forgóeszköz hitelprogramot indít az MFB

A hitelprogram célja, hogy a termelők "túléljék" a nehéz időszakot.

A kormány szerdai ülésén döntött arról, hogy a mezőgazdasági termelők a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) segítségével vis maior hitelekhez juthassanak, összesen 6 milliárd forint értékben, szükség esetén növelhető kerettel – mondta Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter a kormányülés közben tartott kormányszóvivői tájékoztatón. Kifejtette: az agrár forgóeszköz vis maior hitelprogram éven túli lejáratú hitelek felvételét teszi lehetővé azoknak a gazdálkodóknak, akiknek vis maior igazolásuk van, vagy agrár- kárenyhítési juttatásban részesülnek.

A hitelprogram célja, hogy a termelők “túléljék” a nehéz időszakot, és megőrizzék versenyképességüket. A kedvezményes, 6 százalékos kamatozású hitelek “méltányosan és arányosan”, legfeljebb 5 évre vehetők igénybe, egy év türelmi idővel, a kölcsönökhöz az Agrár-vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány (AVHA) készfizető kezességvállalása is kapcsolódhat – tette hozzá a miniszter.

Fazekas Sándor beszámolt arról is, hogy az igénybe vehető hitelösszeg ügyfelenként szántó és legelő után legfeljebb 200 ezer forint, ültetvények esetében pedig legfeljebb 500 ezer forint hektáronként, állatok után pedig úgynevezett állategységenként (fajta, kor, szám, nem alapján kiszámolva) legfeljebb 200 ezer forint lehet. Az egy gazdaság által igényelhető hitel összege 1 millió és 50 millió forint közötti lehet. A hitelekhez nyújtott támogatás de minimis támogatásnak minősül, pénzügyi átcsoportosításra nincs szükség, a forrás ugyanis rendelkezésre áll az MFB-nél.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik