Gazdaság

Gyengült a forint, erősödött a dollár

Gyengült kissé a forint szerdán, követve a kivárásra berendezkedett nemzetközi piacokon szerény mértékben erősödő dollárárfolyamot.

Az eurót szerdán délután négy órakor 272,15 forinton jegyezték a kedd délutáni 271,30 forint után. A dollár szerény mértékben erősödött az euróval szemben, illetve jóval nagyobb mértékben a jennel szemben, mivel a Fed mennyiségi monetáris enyhítési terve részletei bejelentésének közeledtével a befektetők kissé csökkentették a dollár gyengülésére felvett pozícióikat.

A kora délután közzétett kedvező amerikai makrogazdasági mutatók, a termelőipari megrendelések és a szolgáltatási szektor teljesítményének vártnál nagyobb növekedése szintén a dollár erősödését támogatta.

A főbb devizaárfolyamok ettől eltekintve alig változtak, mivel a piacok változatlanul a Fed közép-európai idő szerint kora esti bejelentésére várnak. A devizapiacok 500 milliárd dollár körüli kötvényvásárlási programot áraztak be, a felvett pozíciók ennek megfelelő dollárárfolyamot feltételeznek.

A forint árfolyamára nem gyakorolt érzékelhető hatást a Standard & Poor’s hitelminősítő magyar adósosztályzatra adott besorolásának megerősítése, mivel ez – indoklással együtt – teljes mértékben megfelelt a piaci konszenzusnak. Az S&P a hosszú futamidejű magyar szuverén devizaadósságot “BBB mínusz” szinten tartja nyilván, leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátással.

A dollárt szerdán délután 194,07 forinton jegyezték 1,4032 dolláros euróárfolyam mellett. Kedden délután a dollár jegyzése 193,30 forinton, az euró jegyzése 1,4020 dolláron állt. A svájci frankot 198,27 forinton jegyzik 197,70 forint után, az eurót pedig 1,3735 svájci frankon 1,3708 frank után. Száz japán jen jegyzése 238,58 forint a kedd délutáni 239,55 forinttal szemben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik