Gazdaság

Liga: “cinikus és elfogadhatatlan” a különadó-törvényjavaslat

A Liga Szakszervezetek "cinikusnak és elfogadhatatlannak" tartja , hogy a kormány újra, változatlan formában terjeszti az Országgyűlés elé a 98 százalékos különadóról szóló törvényjavaslatot.

Az Alkotmánybíróság (Ab) október 26-án nyilvánította alkotmányellenesnek és visszamenőleges hatállyal megsemmisítette a 98 százalékos különadót.

A július 22-én elfogadott, október 1-jén hatályba lépett törvény szerint október 31-ig kellett volna befizetni a különadót minden, ez év január 1-jétől állami forrásból származó, munkavégzésre irányuló jogviszony megszűnésével összefüggésben szerzett jövedelem 2 millió forint feletti része után.

A Liga kifogásolja azt is, hogy a Fidesz egyéni képviselői indítványként terjeszti be a javaslatot, “ezzel próbálva teljes mértékben kikerülni minden szakmai egyeztetést, amellyel pedig már az első alkalommal elérhető lett volna, hogy a törvény életbe lépjen, alkotmányos legyen, és támogassák a szakszervezetek is”.

A szakszervezeti szövetség hozzáfűzi: nem a törvény eredeti célja ellen tiltakoznak a munkavállalói érdekképviseletek, hanem a törvény azon része ellen, amely lehetővé teszi, hogy ne csak “az érdemtelenül tízmilliókat zsebre tevő menedzserek” fizessék vissza ezt a pénzt, hanem olyan közfeladatokat ellátó, évtizedeket leszolgált emberek is, akiknek törvény szerint, kollektív szerződés szerint és a jó erkölcs szerint is járna ez a pénz.

A Liga Szakszervezetek “aggodalommal figyeli a demokratikus fékek és ellensúlyok rendszerének szisztematikus felszámolását, így az Alkotmánybíróság és a népszavazás intézményének jogkörszűkítését, vagy a szociális párbeszéd érdemi működtetésének leépítését” – olvasható a szakszervezeti szövetség közleményében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik