Gazdaság

Szombaton dől el a forint sorsa

Erősödött a forint pénteken, az eurót délután 16 órakor 271,75 forinton jegyezték a bankközi devizapiacon, a délelőtti 273,31 forint és a csütörtök délutáni 273,15 forint után.

Pénteken a főbb devizaárfolyamok alig változtak, mivel a piacok kivárásra rendezkedtek be az amerikai jegybanki funkciót betöltő Fed nyíltpiaci bizottságának jövő heti ülése, a mennyiségi monetáris enyhítés konkrét részleteinek szerdai bejelentése előtt.

A régióban a forint jól teljesített, erősödött az euróval szemben, miközben a lengyel zloty veszített étékéből. A forint kedvező megítélését a kereskedők a költségvetés tervezetével kapcsolatos pozitív piaci várakozásokkal magyarázták. A kormány szombaton nyújtja be a parlamentnek és hozza nyilvánosságra a 2011. évi költségvetés tervezetét.

A forinttól a hét végén és a jövő hét elején a nemzetközi piaci hangulatot követő árfolyammozgást várnak a szakértők, illetve a költségvetés tervezetének közzétételét követően akár erősödést is, amennyiben a nemzetközi befektetői kockázatvállalási hajlandóság alakulása ezt lehetővé teszi.

Ha azonban a büdzsével kapcsolatban a piacnak nem tetsző dolog is napvilágot lát, akkor nem kizárt a forint gyengülése sem hétfőn, amikor a magyar piacon az ünnep miatt nem lesz kereskedés, a nemzetközi piacok többsége viszont nyitva lesz.

A dollárt 195,75 forinton jegyezték péntek délután 1.3887 dolláros euróárfolyam mellett, a csütörtök délutáni 196,54 forintos és 1,3894 dolláros jegyzések után.

A svájci frank jegyzése 198,19 forint az előző napi 199,98 forint után. A svájci frankot utoljára június közepén jegyezték 200 forint alatt. Száz japán jent 242,43 forinton jegyeznek a csütörtöki 243,02 forint után.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik