Gazdaság

Fellegi: Magyarország ismét a régió élére tör

Magyarország ismét a régió vezető gazdasági tényezőjévé válhat, miután a versenyképességet erősítő, kiszámítható gazdasági környezetet teremt - mondta Fellegi Tamás.

Noha az elmúlt évek hibás gazdaságpolitikája miatt adósságcsapdába került Magyarország, az új gazdaságpolitika prioritása, hogy az államháztartás GDP arányos hiánya idén 3,8 százalék, jövőre pedig 3 százalék legyen – jelentette ki a nemzeti fejlesztési miniszter csütörtökön a kis- és középvállalkozásokkal (kkv) foglalkozó budapesti konferencián.

Fellegi Tamás elmondta: a kormány eltökélt szándéka, hogy kiszámítható gazdasági környezet kialakításával segítse és erősítse a kis- és középvállalkozásokat, amelyeknek kiemelt szerepük van a munkahelyteremtésben. Ezt támasztja alá az is, hogy a kkv szektor foglalkoztatja a hazai munkavállalók közel 70 százalékát, miközben az összes árbevétel 37 százalék adja.

A gazdaságpolitika szándéka, hogy növelje a kkv szektor exportképességét és a hozzáadott értéket teremtő képességét – magyarázta a miniszter, bemutatva a mai helyzetet. Eszerint a kkv szektor részesedése az exportban jelenleg 37 százalék, míg a hozzáadott érték számítás szerint 43 százalék a kkv szektor részesedése.

Európában az innováció motorját a kis- és középvállalkozások jelentik – hangsúlyozta Nicholas Martyn. Az Európai Bizottság regionális politikáért felelős főigazgatóságának vezetője hozzátette: az EU jövője szempontjából döntő fontosságú, hogy a közösség képes legyen kihasználni a kkv-szektorban rejlő növekedési és innovációs potenciált.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik