Gazdaság

Nem várható lényeges díjcsökkenés a kgfb-kampányban

Miután a kötelező gépjármű felelősségbiztosítás (kgfb) évek óta a gazdaságosság határán inog a biztosítóknál, további jelentős díjcsökkenés nem várható az idei kampányban.

A Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége (FBAMSZ) tagjai az általuk kezelt kgfb-állományból azt kalkulálták, hogy a motor hengerűrtartalma helyett az annak teljesítményére történő díjkalkulációs átállással az ügyfelek 25-30 százalékának változik a biztosítási díja – mondta Papp Lajos a szakmai szervezet elnöke.

Hozzátette, a biztosítók nagyon eltérő arányban adják meg azt, hogy az ügyfeleik hány százalékát érinti az átsorolás. Papp Lajos úgy vélte, hogy a közölt adatok mögött az adott biztosító érdeke is meghúzódhat.

Tavaly másfél millió ügyfél váltott kötelező biztosítót a kampányban, s az idén sem várható ennél számottevően több. Az elnök szerint az azonban biztos, hogy ennél jóval többen kalkulálnak az internetes alkuszok honlapjain.

Cselovszki Zsolt, a FBAMSZ gépjármű szekciójának elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy aki az idén vásárolt autót, az most az év végén nem válthat biztosítót, az ő évfordulója a vásárlás napja. Ha mégis új biztosítást köt, az nem lesz érvényes, a régi pedig díjnemfizetés miatt szűnik meg. Ha közben kárt okoz, 1,5 millió forintig magának kell helytállnia.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik