Gazdaság

Novemberben 12,5 milliárdos állami támogatást kap a BKV

Orbán Viktor miniszterelnök és Tarlós István főpolgármester pénteken megállapodott abban, hogy a kormány még november folyamán 7,5+5 milliárd forint támogatást nyújt a BKV Zrt. számára.

A kormányfő és a főpolgármester a BKV átszervezéséről a jövő héten folytatja az egyeztetést, de a céget mindenképpen átszervezik – közölte Szűcs Somlyó Mária, a Fővárosi Önkormányzat kommunikációs igazgatója.

A tájékoztatás nem tér ki arra, hogy az összesen 12,5 milliárd forintos támogatási összeget miért két részletben fizetik ki. Szóba került, hogy esetleg több cég alakul a közlekedési mamutvállalkozásból – olvasható a közleményben.

Szűcs Somlyó Mária közölte azt is, hogy “a metróépítés körüli egyéb bizonytalanságok sora miatt Tarlós István főpolgármester a 4-es metró beruházására költségvetési felügyelő kijelölését kéri a miniszterelnöktől” és ha ez megtörténik, akkor csődbiztos kijelölésére a fővárosban nincs szükség, és a főpolgármester azt nem fogja kérni.

A kommunikációs igazgató jelezte azt is, hogy a 4-es metró építésével kapcsolatban “a lapokban téves vagy hamis információk jelentek meg”.

“Az igazság az, hogy a BKV még az MSZP-SZDSZ vezetésű önkormányzat idején – 3 hónappal ezelőtt – hozott érvényes határozat alapján volt köteles felmondani az Alstom szerződést. Ezt a határozatot az előző városvezetés – törvénysértő módon – nem hajtotta végre” – írta.

Hozzátette: az új vezetés “egyeztetni fog az Alstommal az évekkel korábban, egyébként a városra nézve előnytelen feltételekkel megkötött szerződésről”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik