Gazdaság

Súlyos szabálytalanságokat tárt fel a PSZÁF

A Dimenzió Egészségpénztárnál folytatott átfogó vizsgálatban súlyos jogsértéseket tárt fel a PSZÁF, amelyek miatt a felügyelet több millió forintos intézményi és személyi bírságot is kiszabott.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) kötelezte a Dimenzió Egészségpénztárt, hogy 2010. december 15-ig szüntesse meg nem engedélyezett vállalkozási tevékenységét, és a jövőben működési tartalékából csak az alaptevékenység vagy a kiegészítő vállalkozási tevékenység érdekében szükséges kifizetéseket teljesítsen. A Dimenzió Egészségpénztárt ötmillió forint, Kricsfalvi Péter ügyvezetőt kétmillió forint bírság megfizetésére kötelezte a hatóság.

A PSZÁF ezenkívül kezdeményezte az egészségpénztár igazgatótanácsi elnökének és mind a 4 tagjának, az ellenőrző bizottság elnökének és mindkét tagjának a felmentését, valamint az ügyvezető munkaviszonyának megszüntetését.

Az egészségpénztárnak 2010. október 31-ig közgyűlést kell tartania a felügyeleti határozatból eredő döntések meghozatalára, illetve december 15-ig intézkedési tervet kell benyújtania az egészségpénztár jövőbeni tevékenységére, a működési veszteség kezelésére, illetve a vezető tisztségviselők felelősségének kivizsgálására vonatkozó intézkedésekről – olvasható a PSZÁF közleményében.

Az indoklás szerint a Dimenzió Egészségpénztár kiterjedt egészségügyi célú finanszírozási tevékenységet folytatott úgy, hogy az egészségügyi intézményt működtető egészségpénztárakra vonatkozó jogszabályi előírásokat egyáltalán nem alkalmazta.

Az egészségpénztár a működési tartalékból történő kifizetések garanciális szabályait saját egészségügyi intézménye tekintetében sem tartotta be maradéktalanul. Az egészségpénztár ezenkívül működési tartalékából számos esetben teljesített alaptevékenysége szempontjából indokolatlan, teherviselő képességével arányban nem álló kifizetéseket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik