Gazdaság

Remeg a forint

Kissé gyengült a forint, csütörtök kora reggel egy euró 276,13 forint volt a nemzetközi devizakereskedelemben a szerda késő esti 275,94 forint után.

Devizapiaci kereskedők szerint a forint árfolyama a következő napokban kissé gyengébben, a 276,5-279 forint/euró sávban alakul, részben a belgazdasági bizonytalanságok, részben a felzárkózó piacokkal kapcsolatos befektetői aggodalmak miatt.

Csütörtök reggelre a forint tovább erősödött a svájci frankkal szemben, ekkor 205,31 forintot ért. A svájci frank árfolyama szerda este 205,36 forint volt, délután fél négykor 206,80 forint, szerda reggel pedig még 207,87 forint.

Egy dollár csütörtök reggel 198,24 forintot ért, szerda este 197,73 forintot. A dollár az idén 4,89 százalékkal erősödött a forinttal szemben.

A Napi Gazdaság szerint a forint bizonytalanságát az is magyarázza, hogy heteken belül ismét napirendre kerül Magyarország minősítése a nagyobb hitelminősítőknél. Az elemzők többsége nem tart a rontástól, mégsem elképzelhetetlen egy ilyen lépés, amit megszenvedhet a kötvény- és a forintpiac is. A magyar deviza árfolyama e bizonytalanság miatt nem tud erősödni a jó nemzetközi hangulatban.

Karsai Péter, a Commerzbank elemzője szerint elsősorban a Moody’s részéről fenyeget a veszély, ők kilátásba is helyezték ezt. Kisebb az esély, de ha mégis bekövetkezik, sokkal nagyobb baj lehet a Standard & Poor’sszal, amelynél már bóvli kategóriába kerülhetünk.

Furcsának nevezte a helyzetet Török Zoltán, a Raiffeisen Bank makroelemzője, aki szerint nem igazán piacbarát módon akarja a kormány megoldani az ország pénzügyi helyzetét, amely viszont stabilizálódik, így nem indokolja semmi a leminősítést.

Nem számít Magyarország hitelminősítésének a rontására Török Bálint, a Buda-Cash Brókerház elemzője sem. Ő is úgy látja, hogy bár az eddig bejelentett intézkedésekkel nem lehet tartós javulást elérni, de mégiscsak javul az ez évi és a jövő évi pénzügyi pozíció.

Török Bálint azonban arra is felhívta a figyelmet, hogy ennek ellenére hozamemelkedést várnak az év végéig a magyar kötvénypiacon. Év vége felé ismét erősödni fognak a W alakú recesszióval kapcsolatos félelmek, és az amerikai jegybank újabb pénznyomtatási intézkedései körüli optimizmus is könnyen csalódásba torkollhat, ami alapvetően átszabhatja a nemzetközi pénzpiacok hangulatát.

Ajánlott link:

Ettől remeg a forint: nyakunkon a leminősítés? (Napi Gazdaság)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik