Gazdaság

Mi állunk a fizetésképtelenségi toplista élén

Idén az első kilenc hónapban összesen 24 376 fizetésképtelenségi eljárást regisztráltak Magyarországon, ez 18 százalékkal több mint az előző év azonos időszakában.

A növekedés üteme ugyanakkor lassuló tendenciát mutat – ismertette a Coface Hungary legfrissebb elemzésének adatait Bagyura András, a cég kereskedelmi vezetője szerdán Budapesten sajtótájékoztatón.

A fizetésképtelenségi eljárásokon belül 13 258 volt felszámolási eljárás, 22 százalékkal több, mint 2009. január-szeptemberben, míg a végelszámolások száma 11 százalékkal 10 848-ra nőtt – mondta a vezető.

Kárpáti Gábor, a Coface Hungary ügyvezetője hangsúlyozta: Európában Magyarországon a legmagasabb a fizetésképtelen cégek aránya, a vállalatok több mint fele számít kimondottan vagy közepes mértékben kockázatos üzleti partnernek, ami a kelet-közép-európai régiós átlagot is meghaladja.

Bagyura András szerint a bajba jutott cégek talpra állításában az új csődszabályozás nem hozta meg a várt változást, mert a csődeljárások többsége még most is felszámolásba fordul át.

A kilátásokról szólva Kárpáti Gábor elmondta: 2011 is folyamatosan változó, jelentős kockázattal bíró időszak lesz még a szállítói hitelezés szempontjából. Hozzátette: az exportpiacok felvevőképességének növekedésében lehet bízni, azonban a cégek fizetőképességében nem várható érdemi javulás, bár az eljárások számának növekedési üteme tovább csökkenhet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik