Gazdaság

A válságadók gyengítik a forintot

Kissé gyengült a forint hétfő reggel a nemzetközi bankközi devizapiacon, egy euró 274,52 forint volt reggel hét óra körül, a péntek esti 274,30 forint után.

A piac figyelme hétfőn a költségvetési tervekre és a válságadókra összpontosul – írta reggeli jelentésében a DowJones.

“Kételkedtünk benne, hogy a magyar kormány vajon képes-e előállni olyan költségvetési intézkedésekkel, amelyek kielégítik a hitelminősítőket és a piacokat, ezt a szkepticizmust pedig alátámasztják a bejelentett bevétel-növelési intézkedések, amelyek várhatóan ártanak majd a növekedésnek” – mondta James Lord, a Morgan Stanley elemzője a DowJones-nak.

Hasonlóan fogalmazott az amerikai gazdasági hírügynökségnek Preston Keat, az Eurasia Group nevű vezető londoni gazdasági-politikai kockázatelemző és tanácsadó csoport szakértője, aki szerint a válságadók révén tartható az idei és a 2011-es hiánycél, de az extra terhek ronthatják a befektetői környezetről alkotott véleményt, valamint a növekedési és foglalkoztatási kilátásokat.

A svájci frankot 205,50 forinton jegyezték hétfőn reggel, míg péntek este 204,69 forintba került egy frank. Száz japán jen 243,58 forintot ért a nemzetközi kereskedelemben hétfő reggel hét óra körül, a péntek esti 240,95 forint után. A dollárt 197,80 forinton jegyezték, a péntek esti 195,49 forint után.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik