Gazdaság

Élesedik a valutapiaci háború Ázsiában

Nyitva hagyta a valutapiaci intervenció lehetőségét a japán pénzügyminiszter azután, hogy a jen az éjszaka folyamán 15 éves csúcsra erősödött a dollárral szemben.

A japán pénzügyminiszter, Noda Josihiko pénteken megismételte korábban tett kijelentését, amely szerint “amennyiben szükségesnek találják, döntő lépéseket” tesznek a devizapiacon”. Elismerte ugyanakkor, hogy a jen erősödését nem lehet egyoldalú intervencióval megakadályozni, mivel azt elsősorban a dollár általános gyengülése okozza.

A jen erősödése tovább ronthatja japán amúgy is gyengélkedő, exportorientált gazdaságának kilátásait. Az erős jen csökkenti a szigetországi termékek külföldi versenyképességét, valamint a külföldről hazaküldött nyereségek jenben mért értékét, továbbá arra ösztönzi a japán termelőket, hogy külföldre telepítsék gyártási kapacitásaikat.

A kormányülést követő sajtótájékoztatón Noda elmondta, “alapvető hozzáállásunk nem változott. Meghozzuk a szükséges intézkedéseket, a valutaárfolyam szélsőséges ingadozásainak tompítása érdekében”. Hozzátette, hogy “ezeket a lépéseket akkor tesszük meg, amikor szükségesek, attól függetlenül, hogy van-e G7-es vagy G20-as találkozó”.

A dél-koreai pénzügyminiszter, Jun Dzseung Hjun pénteken elismerte, hogy az utóbbi időben erősödött a feszültség a valutapiac körül, s ” arra utaló jelek is vannak, hogy a kérdés kereskedelmi protekcionizmushoz vezethet”. Azt is elmondta, hogy Dél-Korea a G20 novemberben tartandó szöuli csúcsértekezletén “bátran kiáll a protekcionizmus felé mutató bármilyen intézkedéssel szemben”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik