Gazdaság

Andor: Európa növekedése még törékeny

Andor László EU-biztos szerint az európai növekedés még törékeny, így egyelőre nem jár együtt a munkahelyek számának jelentős bővülésével.

“Az Európai Bizottság számára kiemelten fontos a válságból való kilábalás európai szintű felgyorsítása. Magyarországon is érzékelhető azonban, hogy bár már egy éve a recesszió végéről beszélünk, még mindig nincs általános fellendülés” – mondta az Európai Bizottság foglalkoztatási, szociális és felzárkóztatási biztosa pénteki pécsi sajtótájékoztatóján.

Utalt azonban arra, hogy az Európai Unió tízéves tervében hangsúlyos elemként jelentek meg a foglalkoztatás bővítését és a szegénység leküzdését célzó elképzelések. Példaként hozta fel a nyáron elfogadott Európa 2020 elnevezésű foglalkoztatási és növekedési stratégiát, valamint szeptemberben megjelent Mozgásban az ifjúság című kiadványt, amely az ifjúsági munkanélküliség leküzdéséhez szükséges feladatokat határozza meg.

Hozzátette: november elejére új foglalkoztatáspolitikai dokumentum, decemberre pedig új program készül a szegénység és a társadalmi kirekesztés ellen. Ennek számos eleme van, például a cigányság kérdése, amely Magyarország számára is fontos.

Andor László ambiciózusnak nevezte a magyar kormánynak azt a célját, hogy tíz év alatt egymillió munkahelyet hoz létre. “Ilyen mértékű ambíciónak csak örülni lehet, de azt, hogy minek van reális esélye, leginkább a helyi viszonyok között lehet felmérni” – mondta.

Megjegyezte: valószínűleg nem az lesz a fő kérdés 2020-ban, hogy egymillió vagy csak 900 ezer munkahelyet sikerült létrehozni. Annak lesz jelentősége, hogy történt-e a gazdaságpolitikában modellváltás, valamilyen preferenciaváltás, amely első helyre teszi a munkahelyek számának bővítését.

Andor László a Magyarországon tervezett válságadóval és a magán-nyugdíjpénztári átutalások felfüggesztésével kapcsolatos véleményét firtató kérdésekre úgy reagált, hogy a legtöbb európai uniós országnak ma és a következő időszakban is előre kell haladnia a fiskális konszolidációnál.

“A válság következtében olyan deficitek keletkeztek, amelyekkel nehéz lesz megküzdeni. Magyarország viszont egyáltalán nem áll rosszul ezen a téren. Költségvetési hiánya viszonylag alacsony, a kiigazítási kényszer is másfajta lesz. De fontos, hogy a kormányok kellő megfontoltsággal, a méltányosság elvét követve ne csak a kiadások csökkentésével, hanem a bevételek növelésével is operáljanak” – mondta a magyar EU-biztos.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik