Gazdaság

270 forintnál is olcsóbb lehet az euró

Véget ért a dollár erősödése csütörtök reggelre, az eurót ismét 1,40 dollár felett jegyzik és a forint is erősödik, elemzők nem zárják ki a 270 forint alatti euró-árfolyamszintet sem.

A dollárt szerdán az induló amerikai tőzsdei eredménybeszámolói szezon első, a vártnál lényegesen kedvezőbb adatai segítették erősödéshez, csütörtökön azonban Szingapúr váratlanul bejelentett monetáris szigorítása ismét a Fedtől várt, gazdaságösztönző monetáris enyhítést emelte a figyelem középpontjába és a dollár újból gyengülni kezdett a főbb devizákkal szemben.

Az eurót 1,4071 dolláron jegyezték csütörtökön reggel röviddel hét óra előtt a nemzetközi deviza kereskedelemben, szemben a szerda éjszakai 1,3958 dollárral.

A forint erősödött az éjszaka folyamán a dollárral szemben: csütörtök hajnalban 192,93 forinton jegyezték a dollárt. A forint erősödhetett az euróval szemben is, az euró/dollár páros piaci kockázatvállalási hajlandóságjavulását tükröző elmozdulásának köszönhetően.

Az eurót csütörtök reggel 271,95 forinton, szerdán éjszaka 271,98 forinton, délután pedig 272,98 forinton jegyezték.

A forint a svájci frankkal szemben is erősödött, a szerda délutáni 204 forint feletti frankjegyzések után csütörtök reggel 202,70 körül járt a jegyzés. Az euró eközben maga is erősödött a svájci frankkal szemben, a szerda délutáni 1,3380 körüli svájcifrank-árfolyam után 1,3400 környékén tartózkodik.

A forint erősödését támogatta, hogy a piacok pozitívan fogadták, hogy a magyar kormányfő elkötelezte magát az idei és a jövő évi államháztartási hiánycél teljesítése mellett.

A forint árfolyama a várakozások szerint az elmúlt közel két hétben kialakult 270-275 forintos eurójegyzési tartomány erős oldalának áttörésére tehet kísérletet, és nem zárható ki 270 forint alatti euróárfolyam kialakulása sem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik