Gazdaság

Csoportos leépítést jelentett be a volt MÁV Cargo

Véget ért a Központi Üzemi Tanács ülése a Rail Cargo Hungariánál, ahol a munkáltató hivatalosan is bejelentette a 460 munkavállalót érintő csoportos létszámcsökkentést.

A Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSZSZ) tájékoztatása szerint az átadott anyagból kiderült, hogy egyes területi üzemeltetési központok (TÜK) létszámából hány munkavállalót kíván elbocsátani az RCH.

A szegedi TÜK jelenlegi létszámába 575-en tartoznak, ezt 176 munkavállalóval csökkentené az RCH. A leépítés 45 fizikai és 131 szellemi munkakört érintene a munkáltató tervei szerint. Kiderült továbbá az is, hogy a szombathelyi TÜK-nek 872 munkavállalójából 140-et kellene elbocsátania, ez azonban kivétel nélkül csak szellemi munkakörben dolgozókat érintene.

A miskolci TÜK-nél 638-an dolgoznak, a leépítés itt 88 munkavállalót – 10 fizikai és 78 szellemi munkakörben dolgozót – érintene. A Záhony TÜK 394 munkavállalója közül pedig a munkáltató 56 embert küldene el, ebből húszan fizikai, 36-an szellemi munkakörben dolgoznak. A létszámleépítés így a tervek szerint 460 embert érint.

A VDSZSZ honlapján beszámol arról is, hogy a központi létszámleépítési konzultáció a tervek szerint október 21-én, a területi konzultációk pedig novemberben kezdődnek. Hogy pontosan mely munkakörök dolgozóit érinti a leépítés, ezeken a konzultációkon derül majd ki. A tervezett csoportos létszámleépítésről a munkáltató már tájékoztatta a regionális munkaügyi központokat is.

A VDSZSZ elfogadhatatlannak tartja a történteket, és hangsúlyozzák: egyetlen tagjukat sem érintheti az elbocsátás. Ígéretük szerint amennyiben nem születik olyan megállapodás, amely a szakszervezet tagjai szempontjából megnyugtató, úgy az RCH-nak sztrájkra kell számítania.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik