Gazdaság

Nem enged a kormány a gázszolgáltatóknak

A közelmúltban tett kormányzati kijelentések arra utalnak, hogy a kabinet nem érzi magáénak a veszteséggel küszködő gázszolgáltatók problémáit.

Bár az új árképzési mechanizmusról még nem jött létre megállapodás a szolgáltatók és a kormány között, az már sejthető, hogy a kormány nem kíván jelentős engedményeket tenni a Crédit Agricole Corporate and Investment Bank elemzője szerint.

A bank közleménye idézi Gégény Anitát, aki szerint az elismert költségek és az ezáltal megemelt díjelem növekedése részben kompenzálhatta volna a szolgáltatók vevői nemfizetésből eredő egyre nagyobb veszteségeit, de a gázármoratórium némileg megrendítette a 2010-es évhez fűződő reményeket.

Az elemzés szerint jelentős romlást mutat a gázszolgáltatók adózás utáni eredménye az elmúlt években. A szektor nemcsak az olajárak és a devizaárfolyamok hektikus mozgásainak van kitéve, hanem a szabályozási környezet sűrű változásának is.

A válság önmagában is kedvezőtlenül érintette az egyetemes gázszolgáltatókat: 2008 második felétől 2009-ig folyamatosan romlott a magyar szereplők eredménye, annyira, hogy tavaly már több nagy piaci szereplő milliárdos veszteségeket volt kénytelen elkönyvelni.

Az ágazat mutatóinak javulását vetítette előre, hogy a Magyar Energia Hivatal 2009 második felében felülvizsgálta az összes hazai egyetemes szolgáltató költségszerkezetét, aminek eredményeként a cégek elfogadott, úgynevezett indokolt költségei 2010. január 1-jétől megemelkedtek. Márpedig a jelenleg érvényben lévő szabályozás szerint 2013-ig, azaz a következő árciklus végéig az ezekből a költségekből számított induló árból alakul a gáz ára az egyetemes szolgáltatásra jogosultak körében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik