Gazdaság

Tovább késik a végső döntés a Nabuccóról

Az idén már biztosan nem hozza meg a végső befektetési döntést a Nabuccóról a földgázvezeték megépítésére és üzemeltetésére létrehozott konzorcium hat tagja közül kettő.

Pénteken az osztrák OMV és a német RWE képviselői is közölték, hogy az azerbajdzsáni földgázszállításokról szóló tárgyalások elhúzódása miatt 2011-re halasztják annak eldöntését, hogy részt vesznek-e a projektben.

Az OMV nemzetközi vezetéképítési projektekért felelős vezetője, Michael Ulbrich a Der Standard című bécsi lapnak nyilatkozva hangsúlyozta: “az idén már biztosan nem jutunk végső elhatározásra, 2011-ben hozunk majd döntést”.

Az RWE illetékese pedig a dpa német hírügynökségnek fejtette ki, hogy “továbbra is kérdéses a vezeték gázellátásának biztosíthatósága, az eredeti menetrend ezért nem tartható”, döntés csak jövőre várható.

A késedelmet az okozza, hogy egyelőre nem tudni, ki juthat hozzá az azerbajdzsáni Shah Deniz II földgázmező készletéhez. Az azeri vezetés több mint 20 társasággal folytat tárgyalásokat párhuzamosan a lelőhelyről kitermelhető földgáz értékesítéséről.

A bakui kormány a legmagasabb árat kínáló féllel kíván szerződni, az orosz Gazprom pedig nemrégiben közölte, hogy senki nem versenyezhet azzal az árral, amelyet ők ajánlanak a Shah Denitz II földgázkincséért – áll a Reuters hírügynökség összefoglalójában.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik