ekb
Gazdaság

Nem változtatott kamatán az EKB

A Európai Központi Bank (EKB) az elemzői várakozásokkal összhangban rekordalacsony szinten, 1,00 százalékon hagyta irányadó kamatát csütörtökön.

Az EKB irányadó kamata 2000-től 2008 októberéig 4,25 százalék volt, azóta a világméretű gazdasági válság elmélyülésével párhuzamosan folyamatosan csökkent, egészen 2009 májusáig. Legutóbb akkor, 25 bázisponttal 1,00 százalékra csökkentette az EKB kormányzótanácsa a kamatot.

“Az irányadó kamat szintje megfelelő” – jelentette ki immáron sokadszorra a kamatdöntést követő sajtótájékoztatón az EKB elnöke. Jean Claude-Trichet kitért arra is, hogy középtávon változatlanul nincs inflációs nyomás, mert csak mérsékelten nő a pénz- és hitelellátás.

Az energiaárak emelkedése miatt kissé erősödtek az infláció növekedése felé mutató kockázatok, ám az árstabilitás nincs veszélyben – mondta.

A növekedési kilátásokról szólva a bankelnök elmondta, hogy az év második felében mérsékelt ütemű lesz a növekedés az euróövezetben, de vannak kockázatok és bizonytalanságok, amelyek alapján a vártnál is kisebb lehet a növekedés.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik