Gazdaság

Már járható az M43-as autópálya első szakasza

Ideiglenesen főútvonalként forgalomba helyezték csütörtökön az M43-as autópálya teljes első nyolc kilométeres szakaszát, a régi 5-ös út és a 47-es főút között.

Az M43 autópálya új szakasza továbbra is kivitelezési területnek számít, ahol a munkálatok befejezéséig az autósokra a főúton érvényes szabályok vonatkoznak. Az úton 90 km/h-s sebességkorlátozás van érvényben, a 7,5 tonnánál nagyobb össztömegű gépjárművek pedig nem használhatják a Hódmezővásárhely irányába tartó pályatestet –- áll a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. közleményében.

Az M43-as autópálya első szakaszának egy részét -– a régi 5-ös út és 4519-es jelű összekötő út (Csongrádi út) közötti 4,2 kilométeres szakaszt –- már április elején forgalomba helyezték.

Az autópálya első három kilométerét –- az M5 autópálya és a régi 5-ös út között -– a 3,5 tonna feletti teherjárművek csak díjfizetés ellenében használhatják, a most átadott 8 kilométeres pályarész azonban minden járműkategória részére díjmentes.

Az M43-as autópálya Szegedet Makóval összekötő 31,6 kilométeres szakasza az új Tisza-híddal, valamint a sztrádát a régi 43-as úttal összekötő főút építése és korszerűsítésére uniós támogatással valósul meg, a projekt teljes költsége 85 milliárd forint, amelynek kétharmadát az Európai Unió fedezi.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik