Gazdaság

Járai lenne a trójai faló az MKB-ban?

Járai Zsigmond kapott informálisan felkérést arra, hogy előkészítse az MKB Bank esetleges megvásárlását a Figyelő több forrásból megerősített információi szerint.

A legújabb forgatókönyv szerint Járai és egy esetleges befektetői csoport a mai kisebbségi tulajdonos, az osztrák Bawag közel 10 százalékos pakettjéről egyeztet. A tárgyalások a lap szerint korábban a BayernLB és az Orbán-kormány emberei között zajlottak, ám egy ponton -– leginkább az ajánlati és a kínálati ár közötti áthidalhatatlannak látszó különbség miatt -– megszakadtak.

Banki szakértők szerint Járai tulajdonlásával a magyar állam is egy lépéssel közelebb kerülhetne a bankhoz. A vezető testületeken keresztül Járai szóhoz jutna az MKB-ban, Orbánék pedig információhoz, ami egy későbbi, nagyobb tranzakció előkészítése végett hasznosnak bizonyulhat – írja a Figyelő.

A lap emlékeztet: az MKB Csoport 2010 első felében 52,4 milliárd forint adózás előtti veszteséget könyvelt el; ebből maga az MKB Bank 31,5 milliárd forintot hozott össze, miután 77,5 milliárd forint céltartalékot képzett, amiből 50,7 milliárd az MKB-hoz köthető.

A hetilap ismerteti: a 90 százalékos tulajdonos BayernLB szeptember 30-án bejelentette, hogy 173 millió eurós (durván 48 milliárd forintos) tőkeemelést hajt végre az MKB-ban, második lépésben pedig további 137 millió euróval (38 milliárd forinttal) enyhíti annak terheit.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik