Gazdaság

Fazekas megvédte a közös agrárpolitikát

Ambiciózus, az egész kontinenst átfogó Közös Agrárpolitika (KAP) képes Európa függetlenségét megőrizni a magyar vidékfejlesztési miniszter szerint.

A klímaváltozás, a globális élelmiszerválság, a világpiaci árak bizonytalansága és az egészségügyi krízisek idején csak ambiciózus, az egész kontinenst átfogó, mindehhez megfelelő forrásokkal rendelkező Közös Agrárpolitika (KAP) képes Európa függetlenségét megőrizni – hangoztatta Fazekas Sándor a COPA-COGECA közgyűlésén Brüsszelben. A KAP új kihívásairól tartott előadásában a vidékfejlesztési miniszter kifejtette: a KAP – két pilléren nyugvó – rendszere biztosítja a termelők tisztes jövedelmét, ezért azt a jövőben is fenn kell tartani.

A miniszter hangsúlyozta, hogy az új tagállamok a piacok teljes megnyitásától, az EU-s agrártámogatásoktól a termelés, a jövedelem és a kivitel növekedését várták, de a csatlakozás a termelőknek csalódást okozott. Romlott ugyanis az agrárkereskedelmi mérleg, gyengült a sertés- és baromfiágazat versenyképessége. A miniszter utalt arra is, hogy a renacionalizálás – azaz a támogatások nemzeti hatáskörbe adása – az egyes tagállamok eltérő anyagi ereje miatt éppen az egyenlő versenyfeltételek ellen hatna.

A COPA-COGECA a 27 uniós tagállamot tömörítő, legjelentősebb európai gazdaszervezet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik