Gazdaság

Prioritást kap az ásványvízágazat fejlesztése

Az Új Széchenyi Terv prioritásként említi az ásványvízágazat fejlesztését, mivel a természetes ásványvíz évszázadok óta ismert hungarikum.

Kedden az ásványvíz helyzetéről tartottak konferenciát, amelyen a Vidékfejlesztési Minisztérium közleménye szerint lehetőség nyílt a magyarországi és külföldi szakemberek, piaci szereplők és a jogalkotók közötti párbeszédre.

A magyarországi ásványvíz-piacon jelenleg 35 gyártó cég van, a forgalmazott márkák száma megközelíti az ötvenet. Magyarországon jelenleg mintegy 130 elismert ásványvízkút található.

Fontos feladat a palackozott vizek és italok elhasznált csomagolóanyagainak újrahasznosítása, valamint a termékdíj szabályozásának módosítása – idézi a közlemény Kardeván Endrét, az élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős államtitkárt.

Magyarországon az egy főre jutó ásványvízfogyasztás a rendszerváltozás óta évente folyamatosan 20-30 százalékkal nőtt, mára eléri az évi fejenkénti 110 litert, míg az európai átlag ennél nem sokkal több, 130 liter fejenként évente.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik