Gazdaság

Már nem menekítik a görögök a pénzüket a bankokból

Megállt a görög bankrendszert sújtó betétkiáramlás; hét havi folyamatos visszaesés után augusztusban ismét növekedett a görög bankokban elhelyezett betétállomány.

Az athéni nemzeti bank hétfőn közölt adatai szerint a lakossági és a vállalati ügyfelek összesen 213 milliárd euró betétet tartottak a görög bankokban augusztusban, ami 0,34 százalékos növekedés az előző hónaphoz képest. Ugyanakkor az év elejéhez viszonyítva 24,9 milliárd euróval, 10,5 százalékkal csökkent a betétállomány az euróövezeti tagországban.

Az augusztusban megszakadt betétkiáramlás nem csupán a súlyos államadósság-válság miatt a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és az Európai Unió 110 milliárd eurós mentőcsomagjára szoruló Görögország forrásait szűkítette.

A görög pénzintézetek meghatározó szerepe miatt az egész délkelet-európai térséget érintheti; a négy legnagyobb görög bank összesített térségi kinnlevősége 75 milliárd euró, és az esetleges kihelyezési szigorítások kockázatot jelenthetnek, főként Romániában, Bulgáriában, és több egykori jugoszláv tagköztársaságban is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik