Gazdaság

Megúszhatják a fizetést a MÁV Biztosító károkozó ügyfelei

Az INDRA érdekvédő egyesület azt kívánja elérni az Alkotmánybíróságon keresztül, hogy a MÁV Biztosító (MÁV ÁBE) tag károkozók helyett egy közös alatt állja a károkat.

Az INDRA Biztosítottak és Pénzintézeti Ügyfelek Országos Érdekvédő Egyesülete el akarja érni az Alkotmánybíróságon keresztül, hogy a volt MÁV Általános Biztosító Egyesület (ÁBE) tag károkozók helyett az ez év elejétől töltendő biztosítói közös alap álljon helyet a károkért – mondta Pintér György ügyvezető elnök csütörtökön sajtótájékoztatón.

A probléma lényege az, hogy a csődbe ment MÁV ÁBE nem tudja kifizetni az ügyfelei által okozott károkat, így a károsultak a bíróságon érvényesítik az igényüket, olyannyira sikeresen, hogy több ítélet kötelezi az egyesület volt tagjait fizetésre. A bajba került ügyfelek viszont nem értik azt, hogy ha volt biztosításuk, akkor miért kell saját zsebből fizetniük.

Az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület és az INDRA által jegyzett alkotmánybírósági beadvány első pontja azt kéri, hogy a testület mondja ki: a 2010 első napjától hatályos kgfb törvény – addig kormányrendelet szabályozta ezt a biztosítást – visszamenőlegesen adjon fedezetet a csődbe jutott biztosítók ki nem fizetett káraira.

A törvény arra kötelezi a biztosítókat, hogy a kgfb-ből származó díjbevételük negyed százalékát fizessék be – e célra – egy közös alapba, de csak ez év elejétől, és csak az ekkortól csődbe került biztosítókra kell alkalmazni.

A két szervezet azt is kéri az indítványában, hogy az Alkotmánybíróság állapítson meg utólagos alkotmányellenességet amiatt, hogy az állam nem gondoskodott a csődbe jutott biztosítók ügyfelei által okozott károk fedezetéről, továbbá a biztosító egyesületek számára nem írt elő kötelező viszontbiztosítást az ilyen károk megtérítésére. Jelenleg annyit tudni az ügy állásáról, hogy az Alkotmánybíróság elnöke kijelölte az eljáró bírót – mondta Pintér György.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik