Gazdaság

Leminősítette Spanyolországot a Moody’s

Megvonta a lehető legjobb adóskockázati besorolást Spanyolországtól a Moody's Investor Service az euróövezeti tagország gyenge növekedési kilátásaira hivatkozva.

A hitelminősítő csütörtöki közleménye szerint a következő időszakban évente átlagosan egy százalékkal növekedhet a spanyol gazdaság, míg az euróövezet egészében ennél nagyobb bővülés várható.

A Moody’s “AAA”-ról “Aa1”-re módosította a spanyol besorolást, stabil kilátással. Közleményében hangsúlyozta, hogy főként azért rontotta a minősítést csak egy fokozattal, mert a kormány elkötelezett az államháztartási hiány csökkentése mellett, és idén és jövőre is teljesíteni tudja költségvetési terveit.

A Moody’s az utolsó a három nagy nemzetközi hitelminősítő közül, amely megvonta a lehető legjobb besorolást Spanyolországtól. A Standard & Poor’s már több mint másfél éve lerontotta Spanyolország elit, “AAA” besorolását, majd az idén április végén ismét változtatott, “AA plusz”-ról egy fokozattal “AA”-ra módosította a hosszú futamú spanyol adóskockázati besorolást.

A Fitch Ratings május végén lépett, “AAA”-ról egy fokozattal “AA plusz”-ra módosította Spanyolország hosszú futamú hazai és devizakötelezettségeinek osztályzatát, stabil kilátással.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik