Gazdaság

Elfogyott a cégvezetők optimizmusa

A másfél éve töretlenül emelkedő K and H kis- és középvállalkozói (kkv) bizalmi index a harmadik negyedévben megtorpant: az index értéke 6 pontos esést követően jelenleg a 0 szinten áll.

A 700 vállalkozás vezetőjének véleményét tükröző, szeptember 2-15 között készült felmérés szerint az index csökkenésében elsősorban az játszik szerepet, hogy az eddig nagyon optimista várakozások helyett most a kivárás jellemző a hazai vállalkozásokra. Miközben az elmúlt negyedévben a kormányzati gazdaságpolitikára vonatkozó részindex 17 pontos emelkedést mutatott, most mindössze egy ponttal javult ez a részindex.

A legnagyobb esés a közterhek és a vállalati hitelkamatok alakulásának megítélésében tapasztalható, aminek oka az lehet, hogy az eddigi, talán túlzottan optimista várakozások mérséklődtek. Emellett a kkv-k életét leginkább befolyásoló vevői kapcsolatok, illetve a versenyhelyzet változásának megítélésében is pesszimistábbak a vállalkozások az elmúlt negyedévhez képest.

“Az index sokéves eredményei alapján ez továbbra is jó érték, az azonban mindenképpen figyelemre méltó, hogy az eddigi, folyamatosan növekvő tendencia visszájára fordult” – értékelte az eredményeket Németh László, a K and H kkv marketing főosztály vezetője.

A vizsgálat azt mutatja, hogy a pesszimista várakozások elsősorban a mikro- és a kisvállalkozásokra jellemzők, míg a kkv-szektor nagyobb, 300 millió forintot meghaladó éves árbevételű cégeinél mindössze az eddigi optimizmus megtorpanása tapasztalható.

A negatív hangulat leginkább a közterhek és a vállalati hitelkamatok várt változására vonatkozóan figyelhető meg: a cégvezetők között egyre nagyobb arányban vannak azok, akik úgy vélik, hogy a közeljövőben nem lehet számítani a vállalati hitelkamatok és a közterhek csökkenésére (68 százalék, illetve 52 százalék).

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik