Gazdaság

Osztrák lap: módosítanák a különadót a bankok

Az osztrák kormány bankadóra vonatkozó terveinek módosítását akarják elérni az ausztriai székhelyű bankok - írta szerdán egy osztrák gazdasági lap.

Ehhez a vártnál gyorsabb gazdasági fellendüléstől is hátszelet remélnek a pénzintézetek – állt a Wirtschaftsblatt cikkében. A nyílt kritikától tartózkodnak a bankvezetők, ehelyett azzal érvelnek, hogy a tervek a jelenlegi formájukban nem igazságosak, és hogy hátráltathatják az éppen megindult fellendülést.

A pénzügyminisztérium szóvivője kizárta, hogy az eddigi megállapodásokon változtassanak. A bankok ennek ellenére nagyobb rugalmasságra számítanak a kormánypártoktól október 10-e, a belpolitikai szempontból fontos bécsi tartományi és önkormányzati választások után.

A bankvezetők bírálják a tervezett adó mértékét, és hogy az közvetlenül a költségvetésbe folyna be. Előnyben részesítenék a német modellt, amelynek alapján Ausztriában nem 500 millió, hanem 150-170 millió eurót tenne ki a különadó, és egy bankmentő alapot táplálna.

Williald Cernko, az UniCredit csoporthoz tartozó Bank Austria vezérigazgatója burkoltan ismét arra utalt, hogy ha Bécsben kedvezőtlenné válnak a feltételek, akkor a nemzetközi szinten tevékenykedő pénzintézetek akár át is költöztethetik székhelyüket Csehországba vagy Szlovákiába.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik