Gazdaság

Országos nyugdíjörömhír

Állítólag részben mégis leírhatóak lesznek a nyugdíjreform költségei.

Az EU új, a korábbiaknál szigorúbb költségvetési szabályrendszerébe mégis beilleszthető a nyugdíjreform-elszámolás – írja a Rzeczpospolita. A lengyel lap szerint a nyugdíjreform (deficit- és államadósság-növelő) átmeneti költségei a kimutatott statisztikákban benne maradnának, de a javaslattevő országok részben csökkenthetnék hiányukat, amikor Brüsszel szankciókat akarna életbe léptetni a 3 százalékos hiányplafont megsértők ellen.

Még augusztus 6-án fordult kilenc, főként újonnan csatlakozott EU-tagország az unióhoz, hogy a jelenlegi hivatalos statisztikák egyenlőtlen feltételeket teremtenek, hiszen egyes országok a hosszú távú pénzügyi stabilitást előtérbe helyezve olyan nyugdíjreformot hajtottak végre, aminek az előnyei csak évtizedek múlva jönnek ki.

A lengyel lap által megszellőztetett belső információ arra utal, hogy Brüsszel felmérte, sokat nyer azzal, hogy továbbra is egységes elszámolás lehet érvényben a tagországok között, nem kell esetlegesen trükközésre gyanakodni.

Még túl sok a bizonytalanság a lengyel lap által megszellőztetett információ körül, de ha ez lesz a megoldás, azt Magyarország részsikerként könyvelhetné el. A befektetők már nem feltétlenül gondolnák ezt így. A kompromisszumos megoldásból elviekben az is kiolvasható lenne, hogy jövőre magasabb deficitet is elérhetünk, ez viszont nem lenne jó üzenet a piacoknak.

Megmenekült Magyarország? – Brüsszel elismerheti a nyugdíjreformot (portfolio.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik