Gazdaság

Már nem Magyarországért aggódik a piac

Rekordra emelkedett a keddi londoni kereskedésben Írország államadósság-törlesztési leállásának kockázatára köthető határidős piaci biztosítási ügyletek (CDS) árazása.

Az egyik vezető londoni CDS-piaci adatszolgáltató csoport, a CMA DataVision szakelemzői az elmondták: az ír CDS-kontraktusok díja a keddi forgalomban 505 bázispont körüli szinteken járt az előző esti, 488,5 bázispontos záró után.

Ez azt jelenti, hogy az ír szuverén törlesztési leállás kockázatára biztosítási tranzakciókat kínáló piaci szereplők 500 ezer eurót meghaladó éves díjat kérnek minden 10 millió euró ír államadósság után a befektetőktől az irányadó ötéves futamidőre.

Az ír szuverén CDS-díjszabás még soha nem járt 500 bázispont felett, és már jóval meghaladja az euróövezeten kívüli kelet-európai EU-tagok CDS-ügyleteinek árazásait is. A CMA DataVison keddi adatai szerint Magyarország törlesztésbiztosítási kontraktusainak díja aznap 335 bázispont volt a londoni kereskedésben, gyakorlatilag mozdulatlan az előző záróról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik