Gazdaság

Az új retorika erősíti a forintot

A magyar kormány új, a piacnak tetsző költségvetési retorikája mellett egyéb "jó hírek", közöttük az autóipari beruházások is erősítik az utóbbi időben a forintot - vélekedtek legújabb helyzetértékeléseikben londoni felzárkózó piaci elemzők.

Megjegyezték ugyanakkor, hogy a retorikai váltás mellé a piac előbb-utóbb konkrét gazdaságpolitikai lépéseket is vár majd, különösen akkor, ha az októberi helyhatósági választások után sem lesz új egyezség a Nemzetközi Valutaalappal (IMF).

A TD Securities nevű vezető globális befektetési tanácsadó cég londoni elemző részlegének szakértői hétfőn kiadott heti felzárkózó piaci áttekintésükben azt írták, hogy “három jó oka” is volt a forint elmúlt heti “meglepő” térségbeli felülteljesítésének. Ezek között a ház elemzői az első helyen említik a kormány kötelezettségvállalását a költségvetési fegyelem mellett, és a 2,8 százalékos GDP-arányos jövő évi “lehetséges” államháztartási hiánycél megemlítését. A vezető befektetési és elemző intézet szerint ez enyhítette valamelyest azokat a befektetői aggályokat, hogy Magyarország 2011-ben lazább hiánycélra törekednék.

A TD Securities citybeli felzárkózó piaci elemzői szerint nem valószínű, hogy a piac a költségvetési fegyelemre tett ígéretet “teljesen megveszi”, mielőtt hiteles gazdaságpolitikai intézkedéseket látna, ám a magyar kormány retorikájában bekövetkezett váltás “önmagában is jó jel”, és várhatóan elősegíti majd a magyar befektetési termékeket terhelő kockázati felárak csökkenését.

A költségvetési kommunikációban érzékelt változást már más nagy londoni házak is kiemelték korábbi elemzéseikben.
A JP Morgan bankcsoport londoni befektetési és elemző részlegének múlt hét végi felzárkózó piaci helyzetértékelése szerint a “normalizálódás jelei” mutatkoznak a magyar gazdaságpolitikában, miután “az EU nyomására” a Fidesz elállt a jövő évi államháztartási hiánycél növelésének tervétől, és elkötelezte magát a hazai össztermék 3 százaléka alatti deficit mellett.

A 4cast nevű vezető londoni pénzügyi elemző központ minapi elemzése szerint az elmúlt időszakban a magyar kormány költségvetési retorikája “180 fokos fordulatot vett”. A ház szakértői szerint ez önmagában még nem gyógyír, mivel a költségvetési tervek végrehajtási módjának fontos részletei egyelőre nem ismeretesek, de a retorikai fordulat piaci szempontból “mindenképpen jelentős plusz”.

A TD Securities hétfői új elemzése szerint a forintot erősítő tényezők között vannak az Opel, az Audi és a Mercedes autógyárak több százmillió eurós magyarországi beruházási tervei is. Ezeknek azonnali hatása ugyan nem lesz, ám hosszú távon valószínűleg “hatalmas” lendületet adnak a magyar gazdasági növekedésnek, több százalékponttal emelve az ipari kibocsátás éves szintű bővülési ütemét – jósolták a ház londoni elemzői.

A Bank of America-Merrill Lynch londoni szakértői minapi elemzésükben közölték, hogy nem számítanak a lejáró IMF-egyezmény meghosszabbítására, de ha a magyar kormány kitart a megfontolt költségvetési politika mellett, és a globális háttér is viszonylag kedvező marad, akkor nem várhatók jelentősebb finanszírozási problémák.

A UBS bankcsoport londoni befektetési részlegének legutóbbi térségi elemzése szerint azonban 2011-2012-ben “hatalmas” törlesztési kötelezettségek válnak esedékessé, emellett a külső környezet is ingatag, ezért a cég szakértői azzal számolnak, hogy a kormány az októberi választások után új elővigyázatossági megállapodást kíván majd kötni az IMF-fel és az EU-val.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik