Gazdaság

Török kézbe kerülhet a szerb nemzeti légitársaság

Két hónapon belül befejeződhetnek a tárgyalások a Turkish Airlines török légitársaság képviselőivel a szerb nemzeti légitársaság, a Jat Airways magánkézbe adásáról.

Sulejman Ugljanin tárca nélküli miniszter, aki egyúttal a török-szerb gazdasági vegyes bizottság társelnöke is, a Tanjug hírügynökségnek elmondta: a szerb kormány csak a nyereséges eszközöket vinné át a Jat helyébe lépő, a jövőbeli stratégiai partnerrel – minden jel szerint a Turkish Airlinesszal – közösen létrehozandó új légitársaságba.

A miniszter méltatta a török légitársaságot, mondván, az isztambuli cég most is terjeszkedik, miközben az iparág többi vállalata csökkenti járatai és repülőgépei számát.

A Jat Airways tavaly 16,5 millió eurónyi veszteséget termelt. A vállalat márciusban közölte: 50 millió euró hitelt vesz föl, hogy megújítsa korosodó flottáját, és felkészüljön a Turkish Airlinesszal való esetleges stratégiai partnerségre.

A Turkish Airlines két éve vetette meg a lábát a Balkánon, 49 százalékos részesedést szerzett a boszniai állami légitársaságban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik