Gazdaság

Nem segít a 8 pont

A Raiffeisen vezérigazgatója a javaslatot inkább kommunikációs fogásnak tekinti.

A svájci frankban eladósodottak helyzetén csak az érintettek összefogásával lehet javítani, amelyhez a kormány, a bankok és maguk az adósok aktív együttműködésére és erőfeszítésére van szükség – mondta a Raiffeisen Bank vezérigazgatója a Népszavának.

“Minden egyéb megközelítés, így a kormány napvilágot látott nyolcpontos javaslata is inkább politikai, kommunikációs vagy technikai jellegű, és mint ilyen, nem jelenti a probléma érdemi megoldását” – tette hozzá Felcsuti Péter.

A bankvezér rossz üzenetnek tartja, amit a mostani és az előző kormány is tett az eladósodottak ügyében, mert sokan azt a következtetést vonhatják le, hogy nem kell fizetni a részleteket. Ez önmagában megkérdőjelezheti az egyik legfőbb alapelvet, hogy a szerződéseket be kell tartani.

Negatív következménnyel járhat a kilakoltatási moratórium fenntartása. Mindenki tisztában van az ilyen esetek szomorú társadalmi következményeivel, mégsem elfogadható, ha kérdésessé válik a jelzálog felhasználásának a lehetősége a hitelezőknek – tette hozzá Felcsuti.

Mint mondta: jogos, hogy a bankokat terherviselésre szólítsák fel, de a kormány által kivetett bankadó nagyon magas. Jelentősen érinti a bankok eredményességét, rontja hitelezési hajlandóságát, megdrágítja a pénzügyi szolgáltatásokat, legfőképpen éppen a hiteleket.

Felcsuti Péter szerint “legnagyobb hibája a magyar bankadónak, hogy a rövid távú előnyökért hosszú távú áldozatot, illetve költséget vállal”. A kétéves pénzügyi válság rövid időn belül nem fog megismétlődni. Recesszióra vagy nagyon lassú növekedésre lehet számítani.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik