Gazdaság

2500 új munkahelyet teremt a sonkádi beruházás

Nyúlfeldolgozó üzemet épít a Vállalkozók Érdekegyeztető Roma Országos Szervezete (Vérosz) két külföldi magánbefektetővel Sonkádon.

Birta János, a Vérosz elnöke elmondta: az évi 1500 tonna húskészítményt előállító feldolgozó egymilliárd forintos költségből épül, s további hétmilliárd forint befektetésével vágóhidat, takarmánykeverőt és öt központi tenyésztő telepet hoznak létre a Sonkádhoz közeli Csaholcon, Csegöldön, Gacsályban, Kölcsén és Magosligeten.

Birta János tájékoztatása szerint a nyúlfeldolgozó üzem építését a szerkezeti elemek legyártása után jövő tavasszal kezdik meg, és év végéig be is fejezik. Az üzemben kétszázan jutnak állandó munkaalkalomhoz.

További 2300-an a felépülő vágóhídon, a takarmánykeverő üzemben, valamint a logisztikai, szállítmányozási létesítményrészben, illetve a nyúltenyésztői hálózatban és a takarmánynövények termesztésében vesznek részt.

Birta János arról is szólt, hogy elsősorban a halmozottan hátrányos helyzetű, a munkaerőpiacon elhelyezkedni nem tudó álláskeresőket kívánnak bevonni a tenyésztői programba. Valamennyien önfoglalkoztatók lesznek, s nemcsak a leadott állatok felvásárlási árából jutnak jövedelemhez, hanem részesednek az elért feldolgozói-kereskedelmi nyereségből is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik