Gazdaság

Orbán egymilliárd eurós Audi-beruházást jelenthet be

A magyar kormányfő és az AUDI-vezér közös sajtótájékoztatót tart délután.

Várhatóan ma jelenti be a magyar kormányfő, hogy az Audi egymilliárd eurót fektet be győri üzeme bővítésébe. Információk szerint az Audi Győrben minimálisan ezer új munkahelyet hoz létre. A General Motors két napja jelentette be, hogy 500 millió eurós beruházással növeli magyarországi gyára termelését, amihez összesen 7,5 milliárd forint állami támogatást kap. A kormányzat úgy számol, hogy három-négy év alatt térül meg az állami támogatás.

A tervek szerint a kormány az Audi gyárral is hasonló megállapodást köt. Orbán Viktor korábban azt mondta, a kormány két szempontot vesz figyelembe a támogatás módjának és mértékének kialakításakor. Egyrészt, hogy a támogatás mértéke négy év alatt megtérüljön nemzetgazdasági szinten, másrészt pedig a beruházás kifutási ideje legalább 20 év legyen.

Már a nyáron több német lap is azt írta, hogy az Audi Hungaria Motor 2012-től A3-as szedánokat is gyárt majd Győrben. A hírt akkor sem a magyarországi, sem a németországi központban nem kívánták kommentálni.

Az LMP korábban azért bírálta az Audi-gyár bővítését, mert a kiszemelt győri telek természetvédelmi terület, arra egy házat sem lehetne építeni. Az ellenzéki párt szerint az államigazgatás ebben az ügyben is furcsán működött, a projektet gyakorlatilag államtitokként kezelték, az Audi nevét nem is említették. Az ügyben a jelenlegi kabinet az előző kormány gyakorlatát követi, azaz titokban, kerülőutakon bonyolítja az engedélyezési folyamatot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik