Gazdaság

Új ipari energiafogyasztói érdekképviselet alakul

Tizenkét nagy ipari vállalat részvételével alakul meg az Ipari Energiafogyasztók Érdekképviseletei (Ipenerg).

Az új szervezet annyiban tér el a szintén nagyvállalatok által korábban létrehozott Ipari Energiafogyasztók Fórumától, hogy tagjai között nincs sem energiatermelő, sem szolgáltató cég. A 12 vállalat neve még nem publikus, csak annyi, hogy összesen évi 1400 gigawattóra áramot használnak fel az éves szinten közel 28 ezer gigawattórából.

Az Ipenerg álláspontja szerint az iparvállalatok versenyképességét rontják az európai viszonylatban magas energiaárak, aminek oka a magas rárakodó költség, és nem magának a terméknek, azaz az áramnak vagy a földgáznak az ára.

A szervezet szerint ésszerűsíteni kell az áram kötelező átvételi rendszerét, a gázüzemű, hővel kapcsoltan áramot termelő erőműveket külön rendszerben hatékony kezelni. A villamosenergia- és a földgázpiacon az ipari fogyasztók a regionális integrációt tartják szükségesnek azért, hogy az árkülönbségek kiegyenlítődhessenek, és így az ár ne jelentsen versenyhátrányt.

A szervezet államilag támogatott ipari energiahatékonysági programot sürget. Fürjes Balázs, a Negos Tárgyalási Tanácsadó Zrt. vezérigazgatója az MTI kérdésére külföldi ösztönzési példákat említett: támogatás az ipari vállalatoknak a mérési rendszerek kiépítéséhez, adókönnyítés, illetve az európai uniós pénzekből olyan beruházások támogatása, amelyek kimutathatóan mérséklik az energiafelhasználást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik