Gazdaság

Matolcsy: Budapest nélkül nincs sikeres gazdasági felzárkózás

Budapest nélkül nincs sikeres gazdasági felzárkózás Magyarországon, s jó esély van arra, hogy regionális központtá válhat a Budapest-Bécs-Pozsony háromszög - közölte Matolcsy György.

Budapest kutatás-fejlesztési központtá, innovációs centrummá válhat, s ehhez a világ legjobb 200 egyetemének egyikét kell létrehoznia – vázolta a következő húsz év első számú kitörési területét a nemzetgazdasági miniszter..

Matolcsy György szerint pénzügyi, kereskedelmi, logisztikai regionális központ akkor válhat Budapestből, ha kialakul a Budapest-Bécs-Pozsony háromszög, kibővülve Brno-val – ez a második kitörési terület.

A következő húsz év harmadik kitörési területeként az egészségipart említette a miniszter, amelynek központjában a gyógyszeripar, a gyógyászati eszközök gyártása, a gyógy- és egészségturizmus továbbfejlesztése áll.

A negyedik stratégiai terület általában a turizmus, hiszen Budapestnek jelentős hagyományai vannak már jelenleg is, például a konferenciarendezés vagy a sport területén – fogalmazott a nemzetgazdasági miniszter a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) keddi rendezvényén.

Matolcsy György szerint az említett területeken nem nulláról indulunk, hiszen az elképzelések már most is megvalósultak 25-30 százalékban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik