Gazdaság

Börtönnel a kartellezés ellen?

Az Egyesült Királyságban 5 év börtön jár annak, aki kartellt alakít, úgy tűnik, hogy a börtönnel való fenyegetésnek nagyobb a visszatartó ereje, mint a versenyhivatalok által kiszabott bírságnak.

A kartellezés bűncselekménnyé nyilvánítása sem egyértelmű. Például az USA-ban a börtönre ítélt cégvezető büntetése csökkenthető, ha a cége magasabb büntetést vállal – mondta Richard Whish, a King’s College London professzora a Versenyjog című könyvének magyarországi bemutatóján hétfőn Budapesten.

Másik megoldás lehet az, amikor a cég mellett a kartellt létrehozó vezetőre is bírságot szabhat ki a versenyhivatal. Ennek az a hátránya, hogy valamilyen formában úgy is a cég fogja megfizetni ezt is, akkor is, ha – mint Hollandiában – törvény tiltja azt. Például béremelés vagy jutalom címén kapja meg a büntetés összegét a cégtől a vezető.

Egy példát is felidézett a professzor a bírság elszámolhatóságára. Egy holland cég a kiszabott bírságot költségként számolta el, amit az adóhivatal megkérdőjelezett. A holland bíróság viszont szabályosnak vélte a bírság költséggé nyílvánítását, így végül az Európai Bíróság mondta ki: a jogszabálysértés ellenértéke nem csökkentheti az adót.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik